Mutfakta Püf Noktalar

Tantitoni'nin sayfasından alınmıştır, gerçekten yararlı bilgiler var...
  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız; karnabaharın kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edebilirsiniz.
  • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
  • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız, üzerini düzleyerek biraz zeytinyağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
  • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
  • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.
  • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.
  • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silin.
  • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için; buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin, vb. koyup dondurun.
  • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
  • Kuru fasulye, kuru barbunya ve nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazının çıkması için pişirmeden 1 gece önce ılık su ile ıslatıp bekletin. Ertesi gün suyunu değiştirip 1 çay kaşığı kimyon ilave edip haşlayın.
  • Kalamarın lezzetini arttırmak ve yumuşacık olmasını sağlamak için kızartmadan önce süte batırın. Kalamarı biraz şekerle ovarsanız daha lezzetli olur.
  • Portakal ya da greyfurt gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını küçük küçük doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurun ve buzlukta saklayın. Kek ve pasta yaparken lezzet arttırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Elmanın selülit oluşumunu engelleyici ve tansiyonu dengeleyici özelliği vardır. İçeriğindeki pektin sayesinde kötü kolesterolü düşürmektedir. Pektin ayrıca elmadaki diğer liflerle birlikte bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler. Değerli antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktiren elma, ayrıca diş ve diş etlerini de güçlendirir.
  • Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız, fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve oda sıcaklığında en az yarım saat bekletin.
  • İster yeşil salataya süs olarak kullanın, isterseniz rendelenmiş olarak yiyin; özellikle kış aylarında turpu sofranızdan eksik etmeyin. Şifa aşılayan sayısız özelliğinin yanı sıra karaciğerin en iyi dostu olarak da bilinir. Her gün içilen 1 kahve fincanı turp suyu, karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları da eritmeye yardımcıdır. Ayrıca soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan inatçı öksürükte 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek çok etkilidir.
  • Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın. Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.
  • Kek yaparken meyve şekerlemelerin dibe çökmesini engellemek istiyorsanız; kek hamuruna bir miktar mısır unu ilave edin. Başka bir yöntem de, meyveleri ilave etmeden hamuru kalıbına dökün. Meyveleri una bulayıp hamurun üzerine serpin.
  • Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp kağıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
  • Yoğurtlu çorba hazırlarken tuzu çorbayı pişirdikten sonra ekleyin.
(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

0 comments:

Takip Edin...

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim