Kaş'taki dalış noktaları

Flying Fish:
Dalgıçların oylama sonucuna göre, Scuba-magazin ve dalış merkezleri, Flying Fish'i Türkiye'nin "en iyi" dalış noktası seçmişlerdir. Ana sebeplerden biri, 58 metrede başlayıp 70 metreye kadar uzanan ikinci dünya savaşından kalma (İtalyan bomba uçağı) uçak batığıdır.
Neler görülebilir : İkinci dünya savaşından kalma uçak batığı, barakudalar, bazı nadir salyangoz türleri, vatoz, ahtapot, müren, akya sürüleri , karagöz balıkları, trigger fish, bir çok dev orfoz.
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi 35 dakika
Dip aralığı : 6 - 60 metre
Uygunluk : deneyimli dalgıç
Özellikler : Sıklıkla açık deniz tarafından gelen kuvvetli akıntı, uçak batığına dalış sadece yüksek deneyimi olan dalgıçlar içindir.

Kanyon :
İnsana uçma hissi veren muhteşem sualtı kanyonu; 3 metreden 23 metreye kadar iner. Daha sonra 60 yıllık gemi batığı başlamaktadır. Yeni başlayan dalgıçlar için max.18 metreye alternatif bir rota da izlenebilir.
Neler görebilirsiniz : Deniz kaplumbağası, kalamar, deniz tavşanları, orfozlar, barakuda ve akya sürüleri.
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi : 30 dakika
Dip aralığı : 3 - 40 metre
Uygunluk : deneyimli dalgıç
Özellikler : Bazen yüzeyde kuvvetli akıntı, 2007 yazında bir deniz foku da burada görülmeye başlandı.


Tünel :
Kendinizi 18 metre de (5x5 metre) bir holün içine girip aniden çok güzel yarı kapalı (çıkışı sürekli görülebilen) bir mağarada buluyorsunuz. Burada çok güzel yumuşak bir mercan duvar üzerinde büyümektedir ve dibe yaklaştığınızda küçük bir karides göreceksiniz. Sonra rotanızı çok hoş bir yamaç boyunca sürdürürsünüz ; harika deniz tavşanlarını ,papağan balıklarını , asker balıklarını, karavida ve hatta orfozları görebilirsiniz.
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi 35 - 40 dakika
Dip aralığı : 20 - 40 metre
Uygunluk : deneyimli dalgıç
Özellikler : Direkt teknenin çapasına (20 metre) iniş yapılır.


Neptün Resifi:
Kaş limanının 30 dakika kadar dışında olan bu dalış noktası yörenin diğer güncel resiflerindendir. Üç kayalar olarak da adlandırılan resifin tepesi 7 metreden başlar. Tepesindeki üç adet piramidi andıran taşlardan dolayı bu adla anılmaktadır. 18. metresinde aralara sıkışmış kırılmamış amforalar ilginizi çekecektir. Kumun başladığı 48. metrede ise lagosların yanı sıra domuz balıkları vardır.

Neler görebilirsiniz : Çok eski antik amforalar (2000 yıllık), nadir deniz tavşanları, triggerfish, akya, orfoz, küçük bir kanyon, bazen deniz kaplumbağası.
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi : 35 dakika
Dip aralığı : 12 - 40 metre
Uygunluk : tüm seviyelerde dalgıçlar
Özellikler : Tarihi amforalar, küçük bir sualtı kanyonu

Oasis Reef :
Etrafı kumluk ve deniz çayırları ile çevrili dağlık küçük bir resif. Resife giden yol boyunca içlerindeki karideslerle simbiyotik yaşayan, dev deniz midyelerini (Pina) göreceksiniz. Resifte ise mürenlere ve kardinal balıklarına ev sahipliği yapan pek çok küçük mağara var.Ayrıca bir çok antik amfora görebilirsiniz. Resifin yakınlarında 2 büyük orfoza , bir çeşit yumuşak mercana ve nadir görülen bir tür anemona ev sahipliği yapan küçük bir gemi batığı uzanıyor. Oasis resifi dalış açısından esnek bir noktadır : 2-3 kez ziyaret edilebilir. İyi gözlerle denizatı bulma şansınız bile var.
Neler görülebilir : Kalamar, deniz tavşanları, küçük gemi batığı, orfozlar, deniz kaplumbağası, bazen de barakuda .
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi : 30 dakika
Dip aralığı : 8 - 25 metre
Uygunluk : tüm seviyelerde dalgıçlar
Özellikler : Küçük gemi batığı , deniz kaplumbağaları.

Mağara 2:
6 metredeki mağaranın girişinden sonra, sizi karşılayan soğuk ve tatlı su tabakasından geçerek içi hava dolu büyükçe galeriye çıkıyorsunuz. Ancak mağaradaki su o kadar soğukki kalma süreniz 1-2 dakikayı geçemiyor. Parkurda Orfoz, Trança, Karavida, Akya, Mercan görmek mümkün.
Dalış noktası bilgileri:
Tekne ile varış süresi : 10 dakika
Dip aralığı :6 metre
Uygunluk :tüm seviyelerde dalgıçlar
Özellikler :Mağara.

Güvercin Adası:
Ada genellikle ikinci dalışlar için kullanılır. Günübirlik çıkan dalış teknelerinin ise öğlen yemek molası için demirledikleri koydur. Suyun berraklığı ile ilgi çeken yöre diğer bir dalış noktası olan Güvercin Ada`ya da yakındır. 25. metrede kumların üzerinde yatan ve akyalara ev sahipliği yapan La Villa adlı ahşap tekne16 metre boyundadır. Çürümeye başlayan tekne her an parçalanabilir. Bu teknenin içine girmemenizi, yalnız etrafında dolaşmanızı öneriyorum. Kumluk olan dipteki kayaların aralarında kırmızı renkli kabuklu canlıları izleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz.

Fener Burnu:
Kaş limanının çıkışında birkaç mil güneyindeki yarımadanın ucudur. Genelde eğitim sonrası dalışları yapılmaktadır. Yavaş yavaş derinleşmesinden dolayı deneyimsiz dalgıçların kendilerine güven duymalarını sağlar. Dalış konusunda deneyim kazanmaya başlayanları ise 38 metreye kadar inen kayalıklar beklemektedir. 3 ile 18 metreler arasındaki kırık amforalar ve renkli gün balıkları 1 yıldız dalgıçlar için oldukça ilginçtir. 38 metrenin sonunda başlayan kumluk ise vatoz balıklarının yaşadığı bölgedir.

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

0 comments:

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim