Kapadokya Gezisi (1.Gün)

Tatile gitmeden önce mutlaka gideceğim yeri araştırırım, nereleri gezilir, neyi görmek lazım, nerde yemek yemeli vs... ki işimi şansa bırakmayayım, ordan döndükten sonra da aaa burayı da görmemişim diye üzülmeyeyim diye...

Geçtiğimiz haftasonu da Kapadokya'ya gittik. İlk defa gideceğim için ben yine önceden hazırlandım, ama bir de okuldan kalma alışkanlık herşeyi son akşam yaptığımdan bunu da son akşam yapmak durumunda kaldım. Sabah erkenden yola çıkıcaz, ben akşam oturmuş kendime harita yapıp rota belirliyorum:) O akşam benimle dalga geçildi ama sonra benim haritam çok işe yaradı tabiki:)

Kapadokya sınırlarına girip de doğal güzelliğinden, tarihinden, kültüründen etkilenmemek mümkün değil. Burada görüp gezecek çok yer var ama bizim tatiller kısıtlı olduğundan cumartesi-pazar'a sığdırmaya çalıştık. 2 gün yeter diyemeyeceğim çünkü çok yorucu oluyor ve de herşeyi görmeye yetmiyor tabiki, ama bizim gibi 2 güne sığdırmak zorunda olanlar için bizim rotayı önerebilirim.
1. durak Hacıbektaş. Yolumuzun üstündeyken Hacı Bektaş Veli müzesini ve türbesini görmeden geçmeyelim dedik.
2. durak Uçhisar. Burası bölgenin en yüksek yeri, dev bir peri bacası olan kalesi gezilmesi gereken noktası. Kalenin tepesinden bakıldığında güzel havalarda Erciyes dağını görebilirsiniz..

3. durak Göreme. Buradaki açıkhava müzesine giriş ücretli (diğer birçok yer gibi) bu yüzden müze kartı almanızı tavsiye ederim. 20 TL ye alacağınız müze kartıyla heryere girebilirsiniz, ayrıca 1 sene geçerli, 1 sene içinde kültür bakanlığına bağlı bütün müzelerde kullanabilirsiniz.
Yaşam 3.yy'ın sonlarında başlamış burada, savaşlardan kaçıp gizlenmek isteyenler buraya gelmiş. Burada kayaların içine oyulmuş irili ufaklı bir sürü kilise, manastır, şapel mevcut, bir nevi ilahiyat okulu. Bugün hala ortodokslar tarafından kutsal yer olarak kabul ediliyormuş.

Göremede ayrıca deve turu da yapabilirsiniz, yok üstüne binmem derseniz resim çektirebilirsiniz ama parasız resim çektirmiyorlar, hatta bu konuda çok hassaslar ama eşek ile ilgili bir ibare yoktu:)

4. durak Paşabağları. Burada başlangıç aşamasındajş iki ya da üç başlık taşıyan birleşik şekildeki peri bacalarından oluşumunu tamamlanmış olana kadar farklı peribacaları görebilirsiniz...
5. durak Zelve. Burası peri bacalarının en yoğun olduğu bölge, ve en son yerleşimin olduğu yerlerden biri, gezerken açıkçası en çok beni etkileyen yerlerden biri burası.
6. durak Avanos. Kızılırmak kenarına kurulmuş, dolayısıyla yörenin en yeşil bölgesi. Akşam üstü Kızılırmak üstünden güneşin batışını görmek harika. Ayrıca seramik atölyeleriyle ünlü. Bize "Fırça" atöylesine gitmemiz tavsiye edildi, gittik bir de girişte birkaç çanak çömlek başka birşey yok. Meğersem atölye yeraltındaymış, yaklaşık 4000 m2'lik alanı varmış. İçeri girip etkilenmemek mümkün değil. İlk girişteki odalarda çalışan ustaları görebilirsiniz, daha sonra başka bir atölyeye götürüp orada yapılışını gösteriyorlar ve isterseniz siz de deneyebiliyorsunuz, daha sonra da mağazadan alışveriş yapabiliyorsunuz.
Bundan sonra da Ürgüp'e otelimize gidiyoruz. Devamını bir sonraki yazıda anlatayım, koca kapadokyayı 2 günde gezdik ama yazmaya gelince buraya sığdıramadım hepsini:)

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

1 comments:

Murat Girgin dedi ki...

Merhaba,

Yazınızı beğendim. Elinize sağlık, bu da bizden olsun.

Rota 2013: Kapadokya

3 günde 1800 km yol gittiğimiz seyrü seferin dumanı üstünde gezi yazıları yayında...
5 bölümden oluşan diziyi kaçırmayın!

http://www.gezijurnal.com/

Bizi takip edin;
http://www.facebook.com/gezijurnal
http://www.twitter.com/gezijurnal

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim