Haftasonu Nereye Gitmeli ? - 1

Yazın haftasonları kaçacak biryerler arıyor insan, cumayı izin alıp uzun bir haftasonu tatili yapmak istiyor... Ben de araştırmalara başladım, işte böyle gezi yazısı yerine ön araştırmalarımı paylaşıyorum:)

İlk seçenek Bozcaada. Geleneksel Şarap Tadım Günleri bu ayın sonunda 24-27 Haziran arasında düzenleniyor, eğer gideceksem bu haftayı kaçırmak istemem. 4 gün boyunca farklı şaraphanelere geziler ve akşamları da muzik dinletileri organize edilmiş. Ben de adada nerede kalınır neler yapılır araştırdım:

Görülecek Yerler:
  • ADA SOKAKLARI - Feribotun yanaştığı ilçe merkezi, nostaljik sokakları ile şirin bir balıkçı kasabası havasında. Zamanında kasabanın ortasından geçen bir dere, Rum ve Türk Mahallesi diye ikiye ayrılmasında rol oynamış kasabanın. Artık böyle bir ayırım yok ama mimari farklarından hangi mahallede olduğunuzu anlamak mümkün.
  • BOZCAADA KALESİ - Feribotla adaya yaklaşırken ilk dikkatinizi çekecek adanın heybetli kalesi.
  • ŞARAP FABRİKALARI - Şarap fabrikaları, şarapçılık geleneğinin çok eski yıllara dayandığı adanın vazgeçilmez yapıları.
  • AYAZMA MANASTIRI - Yunanca "hagiasme" kelimesinden gelen Ayazma, kutsal su anlamına geliyor. Ayazma’daki Rum Ortodoks cemaate ait manastır, Rum azize Aya Paraskevi adına yapılmış ve onun adını taşıyor. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yapılan manastır, sadece özel günlerde ibadete açılıyor. 26 Temmuz’da kutlanan Rumların Aya Paraskevi günü manastırın ibadete açıldığı günlerden biri. Kalabalık bir grubun Ayazma’da toplanıp eğlendiği bu güne halk arasında Ayazma Panayırı deniyor.
  • GÖZTEPE - İşte size bir ada üzerinde olduğunuzu anlatacak en güzel manzara! Adanın en yüksek noktası.
  • BOZCAADA MÜZESİ - Bozcaada Müzesi, ziyaret ettiği yeri yakından tanıma bilincindeki ziyaretçiler için eşi bulunmaz bir fırsat.
  • RÜZGAR GÜLLERİ - Belki de hayatınızda seyredebileceğiniz en büyüleyici günbatımları adanın batı ucunda bekliyor sizi. Gündüze son noktayı koymak için Batı Burnu’nu ziyaret etmek bir gelenek haline gelmiş adada.
Aktiviteler:
  • WINDSURF - Bozcaada’nın her daim rüzgarlı olan kuzeydeki Çayır mevkii, rüzgar sörfü çok ideal bir ortam oluşturuyor. 2010 sezonunda bu plajda özel sörf dersleri verilmeye başlandı.
  • DALIŞ - Bozcaada sualtı zenginliği açısından Ege Denizi’nin en önemli dalış noktalarından biri. Ada etrafında dalış yapılabilecek 7-8 tane bölge bulunuyor. Adanın en büyük avantajı farklı yönlerden esen rüzgarlarda bile dalınabilecek daima kuytu bölgelerin bulunabilmesi.
  • ADA TURU - Adaya arabasız gelenler hergün ada merkezinden 19.30'da kalkan minübüslerle adayı boydan boya dolaşma fırsatını yakalayabilir.
  • YÜRÜYÜŞ ve BİSİKLET - Bozcaada fazla engebeli olmayan yapısıyla yürüyüş yapmak ve bisiklet kullanmak için ideal bir yer. Anayollardan sapılan toprak yollar, sizi keşfe çıkaracak rotalar…
  • ALIŞVERİŞ - Bozcaada bir üzüm ve şarap adası. Dolayısıyla buraya geldiğinizde üzümle ilgili alışveriş yapmanız yerinde...
  • SANAT GALERİLERİ - Bozcaada’nın ada olmasının getirdiği izole hali onu her dönem sanatçılar için çekici kılmıştır.
  • BAĞ TURLARI - Çamlıbağ şaraplarının sahibi Yunatçılar, 2009 yaz sezonunda traktörle günbatımı turları düzenlemeye başladı. Hergün düzenlenen bu turlar, şarap adası Bozcaada'da bir boşluğu doldurdu!
Nerede Kalınır:
Merkez Konaklama

Ada merkezi, feribotun yanaştığı küçük bir kasaba. Burada tüm mekanlar yürüme mesafesinde. Rum ve Türk mahallesi diye ikiye ayrılan merkezde, eski Rum ilkokulundan, şarap fabrikasından, tarihi binalardan ve eski evlerden dönüştürülmüş ya da mimari dokuya uygun sıfırdan inşa edilmiş küçük oteller ve pansiyonlar bulunuyor.

Merkez Dışı Konaklama

Adada minübüslerle sağlanan toplu taşıma, kısıtlı güzergahta ve saatlerde olduğu için merkez dışında konaklamak isteyenlerin özel araçlarıyla gelmeleri yerinde olacaktır.

Merkez dışında konaklama için seçenekleriniz; pansiyon olarak kullanılan bağ evleri, en fazla iki katlı küçük oteller ve tatil çiftlikleri. Tesisler genelde bağlarla içiçe ve doğa manzaralı oluyor.

Bozcaada’da denize sıfır sadece birkaç tesis bulunuyor. Plajlarda ise herhangi bir tesis bulunmuyor.


Bunlara Dikkat!
  • Bozcaada'ya günübirlik gitmek.
  • Adaya saat başı feribot olduğunu sanmak.
  • Adada sadece Ziraat Bankası olduğunu bilmemek. Koçbank'ın mobil subesi sadece yaz döneminde(Temmuz, Ağustos) hizmet veriyor. Burada bulunan ATM'den Vakıfbank, Akbank, Garanti Bankası, Fortis Bank, Yapı Kredi Bankası kartları olanlar 24 saat para çekebilirler.
  • Bozcaada'ya Jet Ski götürmek.
  • Dönüş için feribot rezervasyonu yapmayı unutmak .
  • Temmuz Ağustos aylarında rezervasyonsuz adaya gitmek.

{rüzgar gülleri}

{ayazma plajı}

{bozcaada kalesi}

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

1 comments:

Serap dedi ki...

Bu aralar o kadar çok ada ile ilgili program seyrettim ki, ben de açıkçası gitmeyi taktım kafama.Sanıyorum Temmuz, Ağustos benim için yanlış zaman. Bilgiler çok işe yarayacak... :)

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim