Ev Yapımı Ekmek - Tarifi

Gelelim daha önce bahsettiğim ev yapımı ekmeğin tarifine:)
Öncelikle merak edenlen için ekmek makinası Arçelik'in çift hazneli modeli. İster büyük boy, ister 2 farklı küçük boy ekmek yapılabiliyor. Ayrıca reçel ve kek de yapılabiliyormuş ama sanırım ben kullanmam o özellikleri:) Malzemeyi koyduktan sonra pişene kadar geçen süre yaklaşık 3 saat 40 dak. ama yapılacak ekmek türüne göre değişiyor. Sadece hamuru makinede hazırlayıp sonra o hamuru pizza vs. için de kullanabilirsiniz. Bir de en güzel özelliği akşamdan malzemeleri koyup, sabaha hazır olacak şekilde programlayabilirsiniz.


Bir önceki yazıda bahsettiğim tam buğday unundan yapılmış cevizli köy ekmeğiydi. Aslında içinde sadece tam buğday unu yok. Söke'nin hazır köy ekmeği karışımını kullandım, içinde tam buğday unu, çavdar unu, dark malt unu, ve çavdar ekşisi var. Kutudan ayrıca kuru maya da çıkıyor. Büyük boy ekmek için:

Su:360 ml (~2 su bardağı)
Zeytinyağ: 1,5 büyük ölçü kaşığı (~2 yemek kaşığı)
Süt: 1,5 büyük ölçü kaşığı (~2 yemek kaşığı)
Un: 700 gr.
(paketten 500gr.lık karışım çıkıyor, 200 gr da ayrıca tam buğday unu ekledim)
Şeker: 5 küçük ölçü kaşığı (~5 tatlı kaşığı)
Tuz: 1 küçük ölçü kaşığı  (~1 tatlı kaşığı)
Kuru maya: 1 paket
ve ceviz - göz kararı istediğiniz kadar atabilirsiniz.


Makinasız yapmak isteyenler için, bu karışımı elde yoğurduktan sonra üstü kurumayacak şekilde kapatarak 30 dak. bekletin. Sonra fırında 30-50 derece sıcaklıkta ekmek hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 30 dak.) bekletin. Daha sonra hamurun üstünü fırçayla su ya da süt ile ıslatarak önceden 210 dereceye ısıtılmış fırına yerleştirin. 10 dakika sonra ısıyı 190 dereceye düşürün. Pişirme süresi yaklaşık 40-55 dak.


 (c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

0 comments:

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim