Doğadan gelen mucize: Defne

Defne, yaz kış yeşil kalan, bu özelliği nedeniyle ölümsüzlüğün simgesi olan bir bitkidir.

Antik Yunanistan'da bu ağaç Apollon'a adanmıştır ve galibiyetle elde edilmiş ölümsüzlüğü, ve bu galibiyeti sağlayan, kahramanlıkla birleşmiş erdemi simgeler. Kahramanlara, alimlere ve bilgelere verilen defne yapraklı tacın kaynağı budur. Gene Apollon'la ilişkili olarak, Apollon'un kehanet özelliklerine elde edebilmek için Delfi'teki kahinler de kehanette bulunmadan önce defne yaprakları çiğnerlerdi veya yakarlardı. Kahinlerden olumlu bir cevap elde edenler geri giderken bir defne tacı ile dönerlerdi. (Apollon ve Dafne'nin mitolojik hikayesini daha önce yazmıştım...)

Orta çağlarda üniversitelerde alimler defneden taç giydirlirdi. Tıp okullarında genç doktorların başına konan taçlar defne yaprakları ve meyvelerinden oluşurdu; Fransa'da üniversite diplomasının adı olan " baccalauréat" (Latince ''bacca laurea'' : defne meyvesi) burdana kaynaklanmaktadır.

Defne yağı defne meyvelerini sıkarak elde edilen, 30°C'de eriyen bir yağdır. %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşur. Yağ, en çok sabun üretiminde kullanılıp, bunun yanı sıra kozmetik sanayisinde cilt nemlendirici olarak kullanılır.

Şifalı ot olarak romatizma, deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılır.

Tıbbi literatürde defne yaprağının antioksidan, analjezik ( ağrı kesici), antienflamatuar ve antikonvulsant (antiepileptik) yararlarının olduğu belirtilmektedir.

Aslında bu yazıyı yazmamın nedeni yakın zamanda keşfettiğim Verdaa marka defne özlü sabun ve şampuanı.... Defne'nin en çok yetiştiği Antakya'da üretilen bu defne özlü doğal ürünleri tavsiye ederim... Renklendirici, parfüm ya da alkol içermiyorlar, ve kullandığınızda sadece kokusu bile ferahlık veriyor...

Eczanelerde ve doğal ürün satan mağazalarda satılmaya başlamış. İnternette ise buradan satın alabilirsiniz.

0 comments:

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim