Enginar mevsimi geldi...



Mayıs ayı enginar zamanı... Faydaları saymakla bitmiyor.
  • Bu kadar faydalı olmasının nedeni, bünyesinde "cynarine" içermesi.
  • Enginarda aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, demir ve C vitamini de bulunuyor.
  • Kandaki üre, kolesterol ve şeker miktarını azaltan enginar, düşük kalorili olması nedeniyle rejim yapanların baş tacı.
  • Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önleyen, sinirleri güçlendirerek vücuda dinçlik veren, ruhi ve bedeni bitkinliği ortadan kaldıran enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi kolesterolü düşürüyor.
  • Bu mucizevi bitki ayrıca karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlıyor, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı oluyor, ishali kesiyor, mide ile bağırsakların temizlenmesinde büyük rol oynuyor ve romatizma hastalarına tavsiye ediliyor.
  • İştah açıcı özelliği de olan enginarın yalnızca emzikli kadınlar, böbrek ve mesanesinde iltihap olan kişiler tarafından yenilmemesi gerekiyor.
Enginar pişirmenin de püf noktaları var. Kararmaması için ayıklandıktan hemen sonra içinin ve dışının limonla ovulması lazım. Enginarlar yine aynı nedenle pişirilmeden önce iki litre suya, üç kaşık un ve bir limon sıkılarak hazırlanan bir karışımda bekletiliyor. Enginarın pişip pişmediğini anlamak için de, bir çatal ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolayca batıyorsa enginar pişmiş demektir.

Enginarı bu kadar övmüşken bir yemek tarifini vermeden olmaz... Enginarı birçok değişik şekilde pişirebilirsiniz, enginar dolması, enginar çorbası, salatası, etli enginar, enginarlı pilav bunalara örnek. Ama en çok bilinen ve benim favorim zeytinyağlı enginar tarifi:

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler:
4 adet enginar
20 adet arpacık soğanı
150 gram bezelye
1 adet havuç
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 adet limon
100 ml. zeytinyağı
Hazırlanışı:
Ayıklanmış enginarları limonlu suda kararmaması için 15 dk bekletin. Üzerini örtecek kadar su ve 1 adet limonun suyu ile 30 dk kısık ateşte pişirin.
Tüm sebzeleri ayıklayıp havuçları küb şeklinde doğrayın. Hepsini birden zeytinyağında yakmadan hafifçe kavurun.
Sebze karışımının üzerine enginarları kapatıp 1 su bardağı kaynama suyunu da katarak 20 dk pişirin.
Daha sonra enginarların ortalarına ve kenarlarına sebze karışımını koyun. Dereotu serpip servis yapın.

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

0 comments:

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim