Boğaz'da rakı balık

Kuzguncuk İskelesi’ne yaklaşırken vapurdan ilk göreceğiniz mekanlardan biri olan İsmet Baba yıllardır süregelen tecrübesiyle İstanbul’un en iyilerinden biri. İsmet Baba 1951 yılında "Yalı Gazinosu" olarak başlamış. 70’li yıllarda restorana dönüştürülen mekana adını veren İsmet Baba 81 yılında ölmüş. Ancak çocukları babalarının ismiyle bu mekanı yaşatmışlar.

Canınız boğaz manzarası eşliğinde rakı balık çektiğinde, uğranması gereken mekanların başında gelen İsmet Baba’da manzaranın keyfiyle balık yiyebilirsiniz. Beyin tava, börek, tereyağlı karides gibi ara sıcaklar oldukça lezzetli. Lakerda, Soslu Hamsi, Balık Pastırması gibi deniz ürünleri de tadına bakılmaya değer. Hemen hemen istediğiniz her türlü soğuk mezeyi bulmanız mümkün. Önemli hatırlatma: işletmede kredi kartı geçmediğinden yanınızda nakit taşımanız gerekiyor.

Adres: Çarşı Cad. No:96 Kuzguncuk İskelesi Yanı Kuzguncuk - İstanbul
Tel: 0 216 553 12 32 - 341 33 75

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

Firmin: Hümanist Entel Serseri - Sam Savage

Entel fare Firmin 13 kardeşin sonuncusu olarak Boston'da bie kitapçının bodrumunda doğar. Kardeşleri arasında en minyonu olduğu için bir türlü anne sütü ememez ve açlığını gidermek için kitapları yemeye başlar. Kitapları yedikçe okumayı öğrenen Firmin, zamanla kitapçıdaki bütün kitapları okur ve sonra kendi kitabını yazmaya başlar. Bu aynı zamanda onun hayatıdır.

Herhangi bir fare değil, medeni bir fare olan Firmin'in insanlarla iletişime geçme çabası, yaşadığı yabancılaşma, hayelleri ve hayal kırıklıkları, edebiyatın gücünü anlatan bu muhteşem romanda saklı.

"Tadı güzelse okuması da güzeldir" diyen Firmin'e hak vereceksiniz...

(Arka kapak)

Istanbul Walking Tour: Kuzguncuk

Part of the Places of a Lifetime series from Traveler magazine, National Geographic


Turkish television shows often feature Kuzguncuk’s rows of colorful 19th-century wooden houses “to evoke a sense of old Istanbul.”—Kathy Hamilton, culture reviewer, TimeOut Istanbul. South of the Bosporus Bridge on the Asian shore, this small fishing village has a multiethnic minority history, home to Greeks, Jews, and Armenians. Tour its green valley, a gentrifying enclave dotted with galleries and workshops of artists, architects, and craftspeople. Take a ferry to transportation hub Üsküdar, then a five-minute minibus ride to Kuzguncuk.

Just before you arrive on the Bosporus shore is (1) Fethi Ahmet Paşa yalı (Çarşı Caddesi), the 18th-century wooden mansion of the Ottoman ambassador to Paris, a son-in-law of Sultan Abdulmecit. The estate’s former grounds are now the forest preserve on the right. Ask to disembark at Kuzguncuk’s main intersection, where you will see the (2) 1792 marble fountain at the quay.

Continue up the shore road, Çarşı Caddesi, toward the Bosporus Bridge. On the right is the 1835 domed (3) Surp Krior Lusarovich Armenian Orthodox Church (Karakoy, Sakizcilar Street 3). The 1880 (4) Üryanizade Mescit (Çarşı Caddesi 24) is up ahead, unusual for its carved wooden minaret. Turn right at the next corner onto Üryanizade Sokak, a street lined with lovingly restored and brightly painted (5) Ottoman houses.

Two blocks ahead is İcadiye Caddesi, the shaded main street of barbershops, tea houses, cafés, and art galleries. Turn left and walk two blocks to the (6) Greek Orthodox Church of St. Panteleimon (Tuyan Sokak 28), built in the sixth century during the reign of Emperor Justinian. “One of the city’s oldest churches still in use,” says Hamilton. Visit during Sunday services to see the ayazma, or sacred spring, left of the gate. Rigorous detour: Much farther east up İcadiye, continue up the hill on Kuzguncuk Dere Sokak, and then walk a long block ahead to the hairpin turn on your left and the (7) Jewish Cemetery (Dereboyu Caddesi). One of Istanbul’s largest, the cemetery has served the community for almost 500 years.

Cross İcadiye Caddesi and turn right on Bostan Sokak, a lane with a tea garden, art gallery, and, on Wednesdays, street vendors selling cheese, produce, spices, and handicrafts. Turn right at Tufan Sokak. At the top of the hill, a wooden door with a cross marks the entrance to the (8) Greek cemetery. If the gate’s not open, knock and the caretaker will let you wander the grounds.

Returning to İcadiye Caddesi, to the west before the traffic light on the right is (9) Ayios Georgios monastery and church (İcadiye Caddesi), built in 1821. A few steps later, a Victorian-era door leads to (10) Beth Yaakov Synagogue (İcadiye Caddesi 9), built in 1878, worshipping spot for the Judeo-Spanish community. To view its dome paintings of Israel, arrange a visit through the Chief Rabbinat.

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

Evimdeki Bostan...

Her zaman istemişimdir, bahçem olsun meyvemi sebzemi kendim yetiştireyim... Bahçeli ev hala hayal durumunda... ama kendi sebzemi yetiştirmek değil... Simdilik çiçeklerle haşır neşir durumdayım, geçen aralık ayında diktiğim çiğdem soğanları yeşerdi hatta çiçek çıkmak üzere.. Şimdi sıra fesleğen ve naneye geldi. Yakın zamanda rastladığım "Pencere Önü Bostanları" tam istediğim şey... Dediklerine göre tek yapmam gereken evde güneşli bir yere koymak ve sulamak... Yine de bitkilerin çıktığının görmeden inanmayacağım... Birkaç yerde bu bostanlardan memnun olmayanlar olduğunu da okudum ama bir de kendim denemeliyim diye düşünüyorum.

Eğer siz de evinizde sebze yetiştirmek istiyorsanız Pencere önü bostanlarını Bauhaus, Koçtaş, ya da Praktiker mağazalarında 10-14 TL arasında bulabilirsiniz. (Ya da önce benim denememden çıkan sonucu da bekleyebilirsiniz)

* Bostanların ekimine dair her türlü işlem Botanika tarafından yapılıyor.
* Hazırlanmış saksılar evin en güneş gören bölümüne, örneğin bir pencere önü ya da güneş alan balkona yerleştiriliyor.
* Toprak yüzeyinden sulamada yüzeyin bozulmamasına dikkat etmek, fıs fıs veya ince süzgeçli bir kap ile toprağın üzerinden sulama yapmak gerekiyor. Bostan tabağına su koymak suretiyle alttan sulama yöntemi, tohumun sağlıklı çimlenmesi için daha garantili.
* Tohumlar çimlenene kadar sulama yapmak gerekiyor.
* Bostanlardaki bitkiler ortalama birkaç haftada büyüse de her birinin farklı bakım şekilleri var. örneğin; soğanlar çıktıktan sonra fazla sulama yapılmaması gerekiyor ve maydonoz da diğer sebzelere göre biraz geç çıkıyor.

Satışa Sunulan Pencere Önü Bostanları:
TAZE SOĞAN
TERE
ROKA
DERE OTU
TURP
MAYDANOZ
SEMİZOTU
HİNDİBA-RADİKA
BUĞDAY
KEDİ ÇİMİ
FESLEĞEN
TAZE SARIMSAK

(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim