Soğuk Havaların İçkisi: Sıcak Şarap


Sıcap şarap, genellikle kırmızı şarabın baharatlar eklenerek ısıtılmasıyla yapılır. Dünyanın birçok yerinde - özellikle noel zamanı - tüketilen geleneksel bir kış içeceğidir. Bizde de artık rahatlıkla bulabileceğiniz, sadece ısıtmanızın yeterli olacağı hazır sıcak şaraplar mevcut. Marketlerde "Sevilen"in sıcak şarabını bulabilirsiniz. İçinde tarçın, zencefil, karanfil, meyan kökü, havlucan, vanilya, limon kabuğu, şeker var... Sizin tek yapacağınız bunu derin bir kapta ısıtmak. Ben ısıtırken içine küçük elma parçaları ve tadını yoğunlaştırmak için tarçın çubuğu da ekliyorum. Gerçekten çok güzel oluyor.

Ama eğer hazır almak yerine kendiniz hazırlamak isterseniz, onun da tarifi var:
  • 1 şişe kırmızı sek şarap
  • 1 çubuk kabuk tarçın, 3’e bölünmüş
  • 1 çubuk vanilya
  • 1 elmanın kabuğu
  • 2 adet muskat, 4’e bölünmüş
  • 1 portakal
  • 8 karanfil
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • 7-8 tane esmer şeker
  • Yarım bardak su
Suyun içine şekerleri ekleyip kaynatın. Daha sonra soğumaya alın. Daha sonra portakalın üzerine karanfilleri saplayın ve diğer bütün malzemelerle birlikte tencereye koyun. Dilerseniz soğuk şaraba baharatları önceden ekleyip biraz beklettikten sonra ateşe verebilirsiniz. Böylece şarabın uyanmasını sağlamış olursunuz.

Püf Noktaları
  • Orta derecede kaliteli kırmızı şarap tercih edilmeli, yıllanmış şaraplar kullanılmamalı.
  • Kullanacağınız tencere küçük ama derin bir teflon tencere olmalı ve karışım en küçük ocağın en kısık ateşinde ısıtılmalı.
  • Kesinlikle kaynama sıcaklığına ulaşılmamalı. Aksi takdirde şarabınız kesilmiş gibi acı bir tat verebilir ve alkolü uçabilir.
  • Tarçın ve vanilya çubuk olarak atılmalı, toz baharatlardan kaçınılmalı. Bu hem daha berrak bir karışım elde etmenizi sağlar, hem de şarabın içimini kolaylaştırır.
  • Servisi cam kupa ya da kadehlerde yapabilirsiniz. Beyaz veya sarı leblebi ya da kestane ile birlikte servis yapabilirsiniz.
  • Sıcak şarabın sizin hayal gücünüze ve damak tadınıza göre özgürce hazırlayabileceğiniz bir içki olduğunu unutmayın. Kuru üzümden, incire kadar birçok yemişle çeşnilendirebileceğiniz gibi, konyak veya biraz votkayla sıcak şarabınızı zenginleştirebilirsiniz.
(c)Daha Başka - http://dahabaska.blogspot.com/

7 comments:

ozer dedi ki...

bayılırım sıcak şaraba.

kupia papalina dedi ki...

Super bir ayrıntı..Çok severim..Kendimin yapabileceğini düşünmek çok hoşuma gitti..Arşivime kopyaladım çok mercii..

La Madame Chapeau dedi ki...

Sıcak şarap, kış mevsiminin en keyifli içeceklerinden. Fırsat buldukça yaparım.

Tarihine küçük bir not düşelim :) Sıcak şarabın doğuş nedeni, başarısız sonuç elde edilen, düşük kalite şarapları değerlendirmek imiş zamanında... Biraz baharat ve tatlandırıcılar eklenerek, kötü kalitede şaraplar da ziyan edilmeden tüketilebilir hale getirilmiş. Zamanla da bir gelenek haline gelmiş. Zaten bu yüzden de tarif verirken "aman sakın iyi kalite şarap kullanmayın" deriz. Ki doğrusu da budur :)

Bu arada 1800'lerin sonunda yazılmış olan bir İngiliz yemek kitbaında, geleneksel sıcak şarap yapıp tarifinin bahsi geçermiş.

Benim okuduğum güncel kitaplar da burada geçen notu aşağı yukarı destekliyor.

Şöyle ki... Kullandığınız her 1/2 litre şarap için 1/4 litre de su kullanın.

Bir diğer ipucu ise, kullanılan baharatları önce suda kaynatmak; şarabı ardından eklemek. Böylelikle kaynayan suya baharatların aroması daha rahat geçiyor ve o sürede şarabın alkolünün uçması da engellenmiş oluyor.

Ve kesin uyulması gerekn bir kuraldan da bahsedeyim.

Teflon tencere kullanmanız şart değil belki; çelik tencere de olur. Hatta çelik tencere benim tercihimdir. Ancak -gelip geçerken okuyanlara bir ek ipucu daha olsun :)- aluminyum tencere ASLA kullanılmamalıdır.

İşte böyle :)

Tarif ve paylaşım için teşekkürler :)

ozer dedi ki...

Sayın BBB,
Harika bir yorum. Konuya artı bir değer katıyor. Bahsettiğiniz detayları bilmiyordum. Hepsi son derece mantıklı geliyor kulaga. Tada olan olumlu etkisini ise, söylediklerinizi uygulayınca göreceğim. Eee, şimdiden "şerefe" diyelim:)

Gelinn dedi ki...

portakali soydum mu, soymadim mi?

jewel dedi ki...

Hmmm güzel soru, ben soymadan koyarım, ama bir uzmana sormak lazım:))

ozer dedi ki...

B.B.B cevap versin bu soruya:) Ama bana göre portakal kabukları hoş bir aroma katabilir. Yoksa acılık mı verir? Hmm bilemedim. İki türlüde yapıp denemek lazım. Tabi deneyin sonucunu hatırlayacak kadar ayık kalabilirsek. İyisimi deneyi ayrı günlere paylaştırmak:) Hıck!

Takip Edin...

Follow Me on Pinterest

Yazar Kafe

İletişim: dahabaskablog@gmail.com

Takip Ettiklerim